Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

kapcsolat: nakiakiraly921@gmail.com

Legalizált a gyerekszex

2013.08.21. 10:07

A 12 éves lányok még gyerekek. Lelkileg egészen biztosan éretlenek ahhoz, hogy szexuális életet éljenek. Olyannyira, hogy ebben a korban a szexuális érintkezés általában súlyos következményekkel jár, akkor is, ha beleegyezéssel történik.

12 éves korban a szex nem a szerelem megéléséről, de még csak nem is a kölcsönös testi örömszerzésről szól. 12 évesen a lányok nem tudják, mibe egyeznek bele, ezért erre hivatkozni képmutatás.

A 12 évesek még gyerekek, a gyerekeket pedig védeni kell. Pont. A problémát az jelenti, hogy ugyanezek a gyerekek biológiai értelemben egyre korábban számítanak érettnek. Amikor lelkileg még egyáltalán nem, testileg (többé-kevésbé) már működik a dolog.

Nagy kérdés, hogy ahol a természet maga állít elő ilyen ellentmondást, mit tud csinálni a társadalom. Mit engedjen, és amit nem enged, azt hogyan ne engedje? Tiltson? Ha tilt, büntessen is? És kit? Az egész ott kezdődik, hogy a társadalom csak olyan határokat tud húzni, mint a 12, a 14 vagy a 18 év. Pedig az érési folyamat egyéni, a legkevésbé sem egyetlen naphoz, jelesül a születésnaphoz köthető, hogy valaki ténylegesen érett-e.

A büntetőjog és a telefon között az egyik fontos különbség, hogy az utóbbi személyre szabható, az előbbi nem. Persze vannak egyértelmű esetek. Mindenképpen büntetendő az a személy, aki 12 évesnél fiatalabb gyerekkel létesít szexuális kapcsolatot, akkor is, ha volt beleegyezés. Ezt senki nem vitatja. Az is helyes, hogy a 18 évnél idősebb felnőtt nem élhet szexuális életet a 14 évesnél fiatalabb kamasszal, szintén függetlenül a beleegyezéstől.

A 12 és 18 év közötti fiatalok egymás közötti viszonyainak megítélése viszont egyáltalán nem egyszerű dolog. Eddig 14 év volt a beleegyezési korhatár, amit az új büntető törvénykönyv leszállított 12 éves korra (ha a partner még nem múlt el 18 éves). Ennek helyességét már sokan vitatják.

A kiinduló tétel, miszerint a 12 évesek még gyerekek, akiket védeni kell a negatív következményektől, ugyanúgy igaz akkor is, ha a partner nem 19 éves, hanem 17 és fél. Innen nézve nem jó, hogy ez a védelem gyengül a büntetőjogi lazítás miatt. Viszont, az eddigi szabályozás alapján, ha nyolcadik osztály végén a 14. évét két héttel betöltő fiú lefeküdt a 14. évét két héttel még be nem töltött lánnyal, akkor ellene eljárás indulhatott. Innen nézve pedig jó a változás. Hiszen maga a „tettes” is gyerek még, akit meg a büntetőeljárástól kellene megvédeni (szemben a kormányzati felfogással más tényállások esetén).

A Btk. inkább fejsze, mint kifinomult gyereknevelő eszköz. Régen rossz, ha a büntetőjognak kell szerepet szánni a fiatalok közötti viszonyok rendezésében. Sokkal hasznosabb lenne, ha a szexuális felvilágosítás lényegesen nagyobb szerepet kapna az oktatáspolitikában, mondjuk hasonlót, mint a mindennapi testnevelés vagy az erkölcstan.

Ha ugyanis a tinik túl korán kezdenek pornót nézni, aztán a rossz minták alapján szexuális életet élni, akkor a felnőtteknek ezzel valamit kezdeniük kell. Elsősorban a szülőknek, de ahol erre nem képesek, ott a társadalomnak. Meg kell tanítani a gyerekeknek nyitottan, prüdéria nélkül, hogy mi veszélyes és mi örömteli a nagybetűs életben, hogy a 12 évesek ne sérüljenek az új törvény miatt. Erre való az iskola.

A bejegyzés trackback címe:

https://nakiakiraly.blog.hu/api/trackback/id/tr885469239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása